A fost acuzată de toate relele, începând cu aceea că ar destabiliza regatul și ar distruge unitatea națională…

După aproape trei ani de închisoare, Loujain al-Hathloul, tânăra arestată și condamnată în 2018 (în virtutea unei legi… „antiteroriste“) pentru că a cerut ridicarea tutelei bărbaților asupra femeilor din Arabia Saudită, a fost eliberată. În mod evident, a contat enorm presiunea țărilor străine, a zecilor de asociații care au sprijinit-o de-a lungul acestor ani, dar care n-au putut împiedica nici torturile din detenție – șocuri electrice, bătăi la tălpi și biciuiri, nici violurile repetate.

Dintr-un mesaj publicat de sora ei aflăm că autoritățile saudite i-ar fi propus lui Loujain să apară la televiziune și să declare că nu a fost torturată în închisoare, declarație care i-ar fi redus din pedeapsă… – șantaj tipic pentru statele totalitare, care, prin cinism și minciună, vor să câștige în credibilitate pe scena internațională.

Astăzi – spun agențiile de presă – Loujain a ajuns acasă; se află încă sub interdicția de a ieși din locuință și din țară. Nu știm dacă poate comunica pe rețelele de socializare – mult hulitele rețele care au făcut-o cunoscută pe această tânără și în absența cărora ar fi dispărut fără urmă în iadul vreunei închisori, cum dispar an de an zeci de ființe care luptă, în teocrațiile din Golf, în China sau Coreea de Nord, pentru drepturile omului.

Loujain al-Hathloul – 31 de ani.
Mohammed ben Salmane – 35 de ani.
Aceeași generație, lumi mentale diferite.

Mihai ȘORA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.