Cu boabe prăjite cu grijă la 165 °C, măcinate şi amestecate cu cardamom verde, apoi servite în Dallah (ceşcuţe mici fără toartă). Un adevărat ritual într-o explozie de arome îmbietoare.
Cafeaua arabeasca (qahwa, gahwa) este parte importanta a culturii si traditiei arabe, atat de importanta incat din decembrie 2015 face parte din Patrimoniul Cultural Intangibil al Umanitatii din partea Statelor Arabe, impreuna cu majlis, locul de taifas din cortul arabesc.
Eticheta servirii cafelei
Ritualul cafelei nu se face la intamplare, exista o eticheta pe care lumea araba o afiseaza.
- In mod traditional, prepararea cafelei se face in fata invitatului, prajire, macinare, preparare. Daca prajirea a fost o necesitate pe vremea beduinilor, acum a devenit un hobby, o experienta completa de a avea o cafea cu o intensitatea a prajirii preferata
- Gazda bea prima din cafea, pentru a verifica daca este bun preparatul, asa cum faceau beduinii sa demonstreze oaspetilor ca nu este otravita cafeaua
- Cel care ofera cafeaua trebuie sa tina ibricul (dallah) cu stanga cu degetul mare in sus si cu dreapta ceasca (finjan), cu care o si ofera invitatului. La fel procedeaza si cel din urma, o primeste si o returneaza tot cu dreapta
- Primul servit este cel mai important oaspete, ca rang social sau ca varsta
- finjan se umple doar pe sfert, conform etichetei de 3 ori. Asta nu inseamna ca nu mai primesti si a patra oara dar daca e sa respectam traditia, aici ne oprim
mai mult la /copperattitude.com/