Cum s-ar putea încheia războiul petrolului dintre Putin și Mohammad bin Salman?

Această criză s-ar putea încheia în patru săptămâni, cu semnarea unui nou acord care să crească prețul barilului, să liniștească piețele financiare înaintea referendumului și să consolideze rubla.

Dacă populația rusa nu este interesată de cotarea barilului de petrol pe bursa de la New York, atunci când vine vorba de prăbușirea valutei naționale, intră într-o panică vecină cu moartea. În min­tea rușilor revine coșmarul din 1992 și 1998, când s-au evaporat în câteva zile economiile de o viață. Nu întâmplător, miniștrii ruși au asigurat populația că totul e sub control și că rubla nu se va prăbuși. În ciuda asigurărilor, Banca Centrală va repeta scenariul din 2014-2015, când a dat drumul în câteva reprize cursului de schimb, ceea ce a condus, în final, tot la înjumătățirea economiilor. E clar că Putin nu va mai repeta isprava din 2008, când Banca Centrală a cheltuit peste 200 de miliarde, adică o treime din rezerva strategică de valută, pentru a frâna devalorizarea rublei. Cu bune efecte psihologice, dar cu uriașe pierderi financiare, ce pot fi comparate doar cu cele înregistrate de SUA, de unde a pornit marea criză economică.

Nimeni n-a așteptat atacul de luni, 9 martie, al saudiților. Înainte ca să se facă lumină la Moscova, barilul s-a prăbușit sub 40 $ (37, 35, 33 și trendul este descrescător). Riadul a plusat anunțând un preț de 25 $. Primele victime vor fi companiile americane care produc petrolul de șist. Din cauza costurilor proceselor tehnologice, 31 $ barilul este limita minimă a rentabilității. În ultimele zile, barilul Brent coboară spre 30. Cum petrolul rusesc este inferior calitativ, din cauza sulfaților, soiul Ural produs masiv în Rusia, este mereu cu 2-3 dolari sub Brent, astfel încât barilul de petrol exportat de Rosnefti, Lukoil sau Gazpromnefti este deja vândut sub 30 $.

mai mult la  revista22.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.